„Живеем за да умрем”, казват сомалийски ислямисти от движението Шехаб, иронизирайки Белия дом

 

Вашингтон предложи награда за пленяването на сомалийските ислямистки водачи на движението Шехаб, а радикалните ислямисти отговориха, че не ги е страх. „Уверяваме ви, че подобни награди няма да ни разубедят да продължим свещената си война срещу тях", заявява в послание един от главатарите на движението Фуад Мохамед Халаф, наричан "Шонголе".

В този ред на мисли ислямистите обещаха десет камили за всеки, който помогне да се установи точното местонахождение на американския президент Барак Обама, както и десет петли и десет кокошки за държавния секретар Хилари Клинтън. Посланието на Шехаб беше цитирано от няколко подкрепящи движението сайтове.

„Живеем за да умрем и неприятелят не може да ни уплаши, заплашвайки ни със смърт", казва още Фуад Мохамед Халаф.

„Няма нищо ново във факта, че неверниците плащат, за да бъдат убивани водачи на мюсюлмански общности. Те вече са го правили, обещавайки камили за главата на пророка Мохамед, а доларът е днешната камила", изтъкна Шонголе, намеквайки за стоте камили, обещани според Корана за всеки който хване пророка Мохамед при бягството му от Мека в Медина.

САЩ обявиха списък с имената на седем издирвани сомалийски ислямисти и предложиха общо 33 млн. долара за всяка информация, която би позволила те да бъдат заловени.

Най-високата награда – 7 млн. долара - е за информация, позволяваща да се открие мястото, където се укрива Ахмед Абди ав-Мохамад, наричан Абу Зубаир, по-известен с името "Годане".