Това каза директорът на отдела за мироопазващи операции на ООН...

Конфликтът в Сирия вече е гражданска война, заяви директорът на отдела за мироопазващи операции на ООН. Изявлението си той направи в момент, когато наблюдателите на Световната организация бяха обстрелвани, докато се опитваха да достигнат обсадения град Хафа. 

Директорът на отдела за мироопазващи операции на ООН обяви, че правителството вече не контролира голяма част от градовете и сега се опитва да си ги върне. Изявлението идва в момент, когато по три от колите на наблюдателите от Световната организация е бил открит огън.

Това станало докато те се опитвали да достигнат град Хафа, подложен на обсада от армейски части, подкрепяни с танкове и хеликоптери. Разгневена тълпа поддръжници на режима, обградила автомобилите и попречила на членовете на мисията да си тръгнат, като замеряли колите с камъни и ги блъскали с метални пръти. Наблюдателите все пак се изтеглили, но по пътя към провинция Идлиб по тях била открита стрелба.

В същото време държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън обвини Русия, че доставя бойни хеликоптери на сирийското правителство. По думите й, това ще доведе до драматично ескалиране на конфликта.

Москва настоява, че доставките за Сирия не са свързани с конфликта в страната.