Отец Игнатий е любимец в село Сандрово, Русе. Дълги години е бил капитан на кораб, а сега се грижи за духа си


Отец Игнатий не само добре стопанисва църквата в русенското село Сандрово. Оказва се, че е любимец на селото. Той разказва, че поп не се става за два дни.

„Аз се заклех, че толкоз години съм дал на държавата, останалите години от живота си викам ще ги дам на бога. Попадията се съгласи да стана, защото трябва да имам нейното съгласие", каза отец Игнатий.

Историята му е като в роман. На времето учил в тогавашното училище по трудови резерви. Започнал като леяр, но бързо сменил професията и станал моряк на научно-изследователски кораб по Дунав. По този начин се  запалил по корабоплаването.

След 6-годишно задочно обучение се дипломирал във висшето военноморско училище във Варна. Опитният капитан е оставил зад гърба си десетки пътувания по Дунав и безброй изпитания на нови кораби в Черно море.

През 2002-ра се пенсионира, и сменя руля на кораба с библията. Отец Игнатий е назначен за свещеник в малката църква в Сандрово. Всички жители на селото - и християни, и мюсюлмани, го харесват.

Хората твърдят, че  в село Сандрово животът се е променил към по-добро, откакто отец Игнатий е поел църковните дела.

Отецът е категоричен, че лоши деца няма, а за формирането  им като личности участват родителите, църквата, училището и обществото.

„Родителите ги няма никъде, църквата не я пускат в училището, обществото, малко грубо ще го кажа, е сеирджия. И остава една институция – учителската. Не може 3 институции да рушат, а една да гради. Няма да стане нищо. А децата са добри, няма лоши деца", каза отец Игнатий. 

За него панацея за правилния път в живота няма, но все пак съветва, че е добре всеки човек да се погрижи, както за тялото и разума, така и за духа.

„Ние цял живот обгрижваме тялото – храним го, поим го, обличаме го, кичим го, само и само да бъдем красиви, да бъдем хубави. Още от детската градина се учим на разум. Ами душата? За душата грижим ли се така, както се грижим за тялото и се грижим за разума си? Не се грижим", сподели отец Игнатий.

Репортер: Олга Василева