Опонентите му обявиха, че ако радикалната левица спечели, Гърция ще е изправена пред бедствие

Лидерът на радикалната гръцка лява партия Сириза предупреди Европейския съюз да не му оказва натиск, за да промени възгледите си. Алексис Ципрас обяви, че ако спечели изборите, ще изтегли страната от последното финансово споразумение с Брюксел. Ципрас каза още, че ще подготви нов план за излизане от кризата, базиран на икономически растеж и създаване на нови работни места.

Алексис Ципрас обаче беше категоричен, че Гърция трябва да остане в Еврозоната. Той заяви, че Европейският съюз не трябва да се опитва да го изнудва или заплашва.

Лидерът на Сириза каза още, че ако спечели изборите, ще постави банковата система под обществен и социален контрол, така че гръцките вложители да се чувстват спокойно. Той обяви, че ще промени данъчните закони, така че по-богатите фирми да плащат по-големи данъци.

„Смятам, че финансовото споразумение вече е в миналото. То ще влезе в историята на 17-ти. Тогава страната ще получи възможността да преговаря на европейско равнище за различна от досегашната катастрофална политика", каза Ципрас.

Опонентите му вече предупредиха, че южната ни съседка е заплашена от истинско бедствие, ако водената от него партия Сириза спечели изборите в неделя. Консерваторите от Нова демокрация обявиха, че икономическите планове на Ципрас ще превърнат Гърция в пустиня.

Анализатори коментират, че изходът от вота е трудно да бъде прогнозиран. Още повече, че законът в страната забранява две седмици преди гласуването да се правят социологически проучвания. Последното изследване обаче сочи, че Сириза и Нова демокрация ще получат равен резултат на 17-ти юни.

 

Всичко за ситуацията в Гърция преди, по време и след изборите, в следващите дни ще научавате от  специалния пратеник  на Новините на Нова в Атина Данаил Глишев.