Лишените от свобода протестират срещу лошите условия на живот...

Общо 47 души бяха ранени при бунт в три различни затвора в Турция. В един от тях лишените от свобода подпалиха част от сградата в знак на протест срещу смъртта на 13 затворници, които загинали при пожар в края на миналата седмица. Бунтовете са и срещу лошите условия за изтърпяване на присъдите.

 

Властите съобщиха, че при подпалването на сградата няма жертви. 47 души, сред които 17 затворници и 30 надзиратели обаче са пострадали и са откарани в болница с различни наранявания.

 

Пред сградата група разгневени роднини се опита да пробие полицейската блокада. На мястото беше повикана специална част, за да се опита да овладее ситуацията с водни струи и сълзотворен газ. Пожарникарите пък потушиха пожара за малко повече от час. 

 

Бунтовете в затворите започнаха в събота през нощта. Тогава лишените от свобода подпалиха леглата си в знак на протест срещу лошите условия, в които са принудени да изтърпяват наказанията си. Според тях само в един от затворите с капацитет 300 души са задържани повече от 1000.