Полската компанията „Силезия” е с най-сериозен инвестиционен интерес към ОЦК...

 

Работниците от Оловно-цинковия комплекс в Кърджали подновиха протестите си. При блокадата на едно от най-големите кръстовища в града се стигна дори до сблъсъци. Работниците настояват да се предприемат законови мерки срещу работодателите, които не изплащат заплати. Те подготвят и национална подписка, която ще бъде изпратена до евродепутатите.

 

Вече близо половин година стотици работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са без заплати. След поредния изтекъл срок за намиране на инвеститор, който да измъкне предприятието от кризата, днес металурзите отново излязоха на улицата.

 

„Изчерпиха ни се всичките нерви и очаквания, за лъжите на правителството, най-вече на банките", каза Стефан Атанасов от синдикат  „Защита".

 

„Истината е, че песимизмът преобладава над оптимизма, тъй като дълго време чакахме да дойдат и полските специалисти, но...", подчерта Белчо Стайков от КНСБ. 

 

Напрежението доведе и до сблъсъци, провокирани от партийни пристрастия. След като преди месец събраха над 10 000 подписа с искане за промени в закона, работниците от Оловно-цинковия комплекс започват национална подписка с искане да бъдат предприети мерки срещу некоректните работодатели.

 

Протестите на металурзите ще продължат и утре, а от понеделник се канят да спрат пещите в завода, които са на непрекъснат режим. Това ще доведе до невъзможност за продължаване на работата в Оловно-цинковия комбинат.

 

Спирането на пещите няма да доведе до замърсяване на околната среда в района. Това увериха от Регионалната екоинспекция в Хасково. От понеделник работниците ще се възползват от правото да прекратяват трудовите си договори без предизвестие. 

 

Полската компанията „Силезия" е с най-сериозен инвестиционен интерес към Оловно-цинковия комплекс в Кърджали. Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма - Делян Добрев. Министерството ще продължи да съдейства за по-ефективен диалог между банките кредитори и потенциалните инвеститори.

 

„Техните намерения включват вземане под наем на предприятието за определен период от време с опция за закупуването му. Но, разбира се, трябва да се провери дали това задоволява кредиторите. Знаете, че казусът е много тежък, има огромно задължения на това дружество. Имаше няколко компании, които се интересуваха, все още се водят преговори с тях. Всички имаме интерес този проблем да бъде разрешен в полза на хората и с оглед запазване дейността на дружеството. Аз се надявам, че такова решение ще бъде намерено", коментира Добрев.