Началото на кампанията ще бъде дадено на 2 юли...

От 2 юли ще можем да кандидатстваме за финансова помощ за саниране на домовете си. Сдруженията на етажната собственост ще могат да теглят нисколихвени заеми, с които да направя сградите енергийно ефективни. Половината от парите за реновиране на домовете са осигурени от оперативна програма „Регионално развитие".

За заеми ще могат да кандидатстват собственици на многофамилни жилища на три или повече етажа. Проектирането на сградите, които ще се обновяват, трябва да е направено преди пролетта на 1999 г., а самите къщи или блокове трябва да са конструктивно устойчиви. 

Реалното реновиране ще започне през следващия строителен сезон – в началото на следващата година. Дотогава членовете на етажната собственост трябва да са формирали сдружение, както и да е готово техническото обследване на сградите. Именно от него ще зависи какви мерки за енергийна ефективност да се приложат.
 
Каква точно ще бъде лихвата по кредита експертите ще преценяват спрямо рисковете за всяка сграда. Грубите сметки обаче сочат, че за един нормален жилищен блок от 4-5 етажа всяко домакинство месечно ще трябва да внася по 32 лева при заем от 2 000 лева. Ако кредитът е 3 000 лева, вноската ще е около 47 лева. При 5 000, които ще стигнат за цялостно саниране, всяко домакинство ще трябва да плати 79 лева. 

От помощта за саниране домакинствата ще могат да се възползват до лятото на 2015 г.

Репортер: Георги Георгиев