Ако не успеят за впишат резултатите си в срок, търговците ще бъдат санкционирани от НАП.

Последен шанс за фирмите, които не успяха до края на днешния ден да подадат годишните си финансови отчети. Гишетата в агенцията ще работят на 30-ти юни извънредно от 9 до 15:30 часа.

До това се стигна след като Търговският регистър буквално прегря преди крайния срок. Пред гишетата се извиха огромни опашки, а интернет сайтът не смогна на всички заявки. Огромни опашки се извиха и пред гишетата на самата Агенция по вписванията, където отчетите се подават на ръка.

Петьо Младенов ръководи собствена фирма. Утре изтича срокът, в който трябва да подаде финансовия си отчет за миналата година. За това, че е дошъл в последния момент е принуден да чака от сутринта.

„Ние българите сме такива. Всичко в последния момент правим. Но нямаме никакво време – просто всеки един от нас има много работа и няма кога да подаваме тези отчети", така обясни Петьо Младенов причината за подаване на отчета в предпоследния ден.

Освен него още десетки търговци, дошли в последния момент, бяха принудени да се редят на опашки, за да отчетат финансовите си резултати за годината.

Заради огромните опашки гишетата в агенцията ще работят и утре с удължено време  - от 9 ч. до 15.30 ч.

Търговците, решили да подадат отчетите си по електронен път, също срещат проблеми. От няколко дни достъпът до системата е почти невъзможен. От агенцията обясниха проблема с огромния трафик. Само за минута между 10 и 15 души правят опит да впишат резултатите си в системата. Вчера например са вписани над 15 хиляди заявления.

Тази година интересът към електронното подаване на отчетите е огромен. Ако не успеят за впишат резултатите си в срок, търговците ще бъдат санкционирани от Националната агенция по приходите. Засега обаче удължаване на срока не се предвижда.

 

Вижте повече във видеото.

 

Репортер: Георги Георгиев