Той ще работи от Плевен, каза Дянков. Предложение на здравния министър беше отхвърлено...

Изпълнителната агенция по лекарствата вече ще трябва да следи за страничните ефекти от медикаментите, които се продават у нас.

В информационна система ще се публикуват данни за безопасността на различните лекарства, а на експертите, които определят за кои лекарства ще плаща държавата ще им се наложи да работят в Плевен.

Здравният министър Десислава Атанасова предвиждаше да се създаде Независима държавна комисия която да има контролни функции и да определя цените на лекарствата, които изцяло или частично се поемат от държавата.

Надделя позицията на финансовия министър Симеон Дянков и комисията няма да е комисия, а национален съвет, който ще работи в Плевен. По закон съветите имат просто консултативни функции. Те нито могат да контролират дадени дейности нито да вземат конкретни решения в случая за цените на лекарствата.

Доколко днешното решение спъва идеите на министър Атанасова не стана ясно.

„Седалището на този нов съвет ще бъде в град Плевен, защото има много силен медицински университет, има Стопанска академия в Свищов, има обучени кадри и от двете страни на хората, които ще влязат в този съвет и там му е мястото", каза Дянков.

Министрите решиха още, че донорите на органи ще могат да получават компенсации. Сумите, които ще се изплащат на хората, решили да дарят живот, ще са равни на доходите, които биха спечелили ако са ходили на работа. Предвижда се да се следи и за нежелани реакции и инциденти след трансплантации.