Математикът проф. Михаил Константинов пресмята шансовете...


Над двете нашумели в пространството теми, а именно обирът на инкасо автомобила и огромната печалба от тотото, която все още чака своя собственик, разсъждава един от най-добрите математици и статистици – проф. Михаил Константинов.

На тотото вече му е време да падне джакпотът по една много проста причина – шансът да падне тотото зависи от това колко фиша се подават. Фишовете нарастват с 5-6 % от тираж на тираж и в момента, в който станат към 40-50 % от възможните комбинации, които са към 14 млн., биват подадени реално. Това означава, че все едно хвърляте ези-тура, грубо казано – ако не падне в неделя, ще падне в четвъртък", каза проф. Константинов. 

На солидна печалба, но без пускане на фишове и с доста по-големи рискове, залага така популярният тези дни под името „Жоро Милионера".

„Той е откраднал 1,5 милиона. Този човек ще лежи 10 години в най-лошия случай, срещу една годишна заплата от 150 хил. лева. Разделете 150 на 12 месеца и ще получите една заплата от 10, 12, 15 хил. лева, за която много хора си жертват живота. Вижте нашите рейнджъри за какви по-жалки пари загиват в Афганистан и Ирак", каза още математикът. 
 
„Но ето какво може да му изиграе лоша шега", допълни той: „Световните противоречия се разрешават по два начина – чрез война или чрез хиперинфлация. Така че там, накъдето сме се запътили, много скоро може да се окаже, че парите нямат стойност. Или не тази стойност, която си мислим. Така че много скоро, след като излезе, ще се окаже, че парите му са загубили своята стойност и ще се окаже, че той е лежал в затвора за заплата от 1000 лева на месец, което не е чак толкова. Аз за толкова пари не бих лежал. Аз не бих лежал на никаква цена", заключи проф. Константинов. 

Репортер: Яна Николова