Експертите обясняват, че напитката трябва да е бистра, да има плътност и характерен аромат...
Масови проверки за качеството на виното, предлагано в комплексите ол-инклузив по морето, правят експерти от Държавната агенция „Лоза и вино”.
Проверката започва от това кой е производител на виното и как е доставено до ресторанта.
Експертите обясняват, че бялото вино трябва да е бистро, да има плътност и типичния аромат на вино. За анализ се изпращат само течности, които имат специфичен аромат на спирт, което е знак, че напитката не е от гроздов сок. Все по-трудно обаче проверяващите попадат на такива напитки. До минимум е сведена и възможността виното да бъде разредено, обяснява директор на „Лоза и Вино” Антоанета Бакалова.
И все пак, ако докато сме на почивка усетим нещо нередно с виното, което ни предлагат, можем да сигнализираме в агенцията или в Комисията за защита на потребителите.
Репортер: Цеца Алексова