Отстъпихме на Аржентина с 1:3 гейма...

Българският национален отбор по волейбол записа първото си поражение на Олимпийските игри в Лондон. Тимът ни отстъпи на Аржентина с 1:3 гейма и така загуби и първото място в групата, което вече заема Полша.

Селекционерът Найден Найденов заложи на стартова шестица, в която личеше името на капитана Владимир Николов. Неубедителното начало на мача обаче принуди треньора ни да пусне в игра Цветан Соколов още в средата на първата част.

Въпреки силните изяви на диагонала, този ход не донесе успех на българите, които бяха сериозно разколебани при посрещането. Аржентина натрупа сериозен аванс, който задържа с лекота до края гейма - 25:18 точки.

Вторият започна с вдъхновено представяне на отбора ни, който поведе с 8:4. Последваха силни сервиси на Соколов и Тодор Скримов и стабилно представяне на блокада, след които България имаше 4 точки преднина и на второто техническо прекъсване. Тя бе задържана и до края на частта, спечелена с 25:21.

Успехът върна настроението в състава ни, който задържа инициативата в началото на третия гейм. С добре насочен флот сервис обаче, аржентинците разбиха българското посрещане и постепенно установиха контрол върху мача. Капитанът Родриго Кирога проби с лек сервис Теодор Салпаров и Тодор Алексиев, а леките грешки, които допуснахме и в атака, костваха загубата в гейма - 19:25.

В търсене на пълен обрат в двубоя, Найден Найденов смени Тодор Скримов с Валентин Братоев, но и този ход не донесе нужния успех. Проблемите с флот сервиса на Аржентина се задълбочиха, а Георги Братоев загуби концентрация в ключови моменти от четвъртата част. Българската блокада също не бе добре изградена срещу бързите нападения на съперника и след нова поредица от непредизвикани грешки, загубихме с 20:25 и крайното 1:3.

Топреализатор на мача стана Цветан Соколов с 25 точки, а Тодор Алексиев добави 15. За Аржентина най-резултатни със 17 бяха Кирога и Федерико Перейра.

В последния си мач в групата България се изправя срещу Италия в понеделник. Националите ни ще се надяват на чиста победа и грешна стъпка на Полша срещу Австралия, за да си върнат първото място. При загуба с 0:3 или 1:3 обаче, българите могат да финишират дори на четвъртото място в групата и така да се изправят срещу САЩ на 1/4-финалите. Въпреки загубата от Русия с 2:3, олимпийските шампиони са лидер в своята група и при очаквания успех срещу аутсайдера Тунис ще завършат на първа позиция.