Това обясни за "здравей, България" икономическият министър Делян Добрев

Цените на горивата може да паднат  чрез използването на така наречените данъчни складове.

В студиото на "Здравей, България", икономическият министър Делян Добрев заяви, че веднага след края на депутатската ваканция се готвят законови промени в тази посока.  

Данъчните складове са под контрола на митниците и в тях търговците на горива биха могли да държат внесено гориво преди да са заплатили акциза за него. В това време те могат да търсят разпространение за стоката си. Целта е да се засили конкуренцията, а оттам – да паднат и цените.

Експерти прогнозират, че това би довело до спад на цените до 2-3 стотинки на литър. Според министър Добрев, който цитира изчисления на финансовото министерство обаче ефектът ще бъде по-малък - в рамките на 1 стотинка.

„Това със сигурност не трябва да ни обезсърчава и ние трябва да търсим всички възможни начини да намаляваме цените на горивата. Ние водим този дебат вече повече от три месеца. От Министерство на финансите съвсем скоро разбрах, че подобно предложение в имало още преди две години - за съхранение на горивата в други държави. Доколкото имам информация, тогава МИЕТ не е подкрепило тази идея, сега я подкрепяме”, обясни Делян Добрев.