Децата са изоставени от семейството си – роми катунари, на които вече са отнети правата

Полицията в Слънчев бряг откри три деца, бедстващи и изоставени в гората край курорта. Най- малкото от тях е на две годинки и най-вероятно е родено там. Няма ЕГН, досега не е било преглеждано и от лекар.

 

Трите ромски деца са открити преди дни. Вече е ясно кои са родителите им, но до момента полицията не може да ги открие. Това са роми катунари, които преживяват основно с просия и джебчийство. Децата са открити в малка барака в гората.

 

По-големите брат и сестра съответно 11-годишно момиче и 9-годишно момче са се грижели за най-малкото дете –двегодишното момиченце.

 

До момента никой не е потърсил трите деца. От Агенция за закрила на детето уточниха, че няма данни те да са малтретирани или склонявани към престъпления. Живеели са в рискова и неподходяща среда, заради което вече е образувано дело и правата на родителите са отнети.

 

Децата никога не са получавали медицински грижи. Втори ден с тях продължават да работят служители от детска педагогическа стая. По-големите ще бъдат настанени в сиропиталище в Ямбол. Невръстното момиченце ще остане в дом за медико-социални грижи. Очаква се да му бъдат направени пълни медицински изследвания.

 

Репортер: Елена Танева