Причината е силният вятър. Още за обстановката с пожарите в страната гледайте във видеото


Пожарът над Рилския манастир отново се възобнови през нощта заради силния вятър. В борбата с огъня отново се включи хеликоптер.

Гасенето на огнената стихия продължава да бъде на ръка, а пожарникарите се надяват вятърът да намалее и да завали дъжд. За момента няма опасност за манастира. До вчера огнеборците бяха сигурни, че до няколко дни напълно ще потушат пожара, но силният вятър през нощта е възобновил огнената стихия. Освен хеликоптер, на помощ на пожарникарите дойдоха и техни колеги от София.

Близо 1 000 декара широколистна гора обхвана пожарът между хасковските села Родопи и Любеново. В гасенето му участват близо 100 военни и лесничеи, както и огнеборци от няколко общини, които засега не допускат огъня да тръгне към населените места. Проблем създава силният вятър, който обръща пламъците в различни посоки.

Само за последните няколко дни пожарникарите в Хасковско са гасили 120 пожара.

Междувременно от синдиката на пожарникарите обясниха пред Нова ТВ, че често огнеборците работят с остаряла техника и екипировка. От 8000 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност”, около 5000 са пожарникарите, които работят на терен в цялата страна.

Подробности вижте във видеото.