Жител на града твърди, че не е чул взрив, но е ввидял пушека от разстояние 5-6 км...

Цех за производство на барут в завод 3 на фирмата „Арсенал” се взриви на 10-ти септември и предизвика безпокойство в жителите на близките населени места. В студиото на „Часът на Милен Цветков” водещият потърси мнението на един от жителите на града – Георги Стоянов. В директна телефонна връзка той разказа, че не е чул взрив:

 

„Единствено видях пушека вчера, не съм видял нищо днес, но това не изключва да е имало и взривове”.

 

По време на взривовете Георги Стоянов се е намирал на 5-6 км от мястото на инцидента, а специалистите в студиото заявиха, че ако е имало взрив в завода, със сигурност е щял да се чуе от такова разстояние. Той обаче допълни, че жителите на града приемат за нормално подобни инциденти.

 

По този повод бившият зам.-министър на отбраната в периода от 2005 до 2009 г. Спас Панчев отвърна, че „не е нормално да гърми във военните заводи, но това са заводи със специален режим и ако не се съблюдава технологичната дисциплина и изискванията, това, за съжаление, се случва. Понякога минава само с гръм, понякога с нещастен случай, а понякога – с жертви”.

 

Той настоя, че е важно да се успокоят хората, но накрая призна: „Истина е, че снощи се е запалила суровина заради един от взривовете, не е барут, по-скоро памуци, целулоза, което се е използвала за това. Запалил се е един цех и е горял, но не е имало взрив”, допълни Панчев.

 

„Пропуски в работата е имало, в технологичната дисциплина е имало и това е прездизвикало пожара”, категоричен бе той.

 

От своя страна Николай Радулов – бивш секретар на МВР и експерт по сигурността заяви, че производството е рисково, но стремежът и на държавата и на собствениците е да намалят такива инциденти, въпреки че „интересът на собственика е с минимум разходи да получи максимум печалби. Специално „Арсенал” в дните на нормалната си работа в него работеха 8-9 хил. души. Сега работят около 650”, поясни Радулов.

 

Какво още казаха експертите в студиото на „Часът на Милен Цветков” - във видеото.