Блокирани бяха булевардите „В. Левски”, „Патриарх Евтимий” и ул. „Граф Игнатиев"

Гражданските протести в София срещу новите по-високи цени за платено паркиране в центъра на столицата продължават през целия ден.

Към 19 часа на 13-ти септември блокирани бяха булевардите „Васил Левски” и „Патриарх Евтимий”, както и ул. „Граф Игнатиев”. Двата обявени протеста се сляха в едно, като това се случи на площад „Славейков”.

Очакваме да има много протести. Това е един възможен вид за протест и ние се възползвахме от него”, обясни един от организаторите на първоначалните протести на гражданите – Гергана Владкова.

По нейни думи протестът е поддържан от Столична община и Столичен общински съвет с нежеланието им да разрешат проблема.

Общинският съвет потвърди наредбата за паркирането

Още преди днешното гласуване в Общинския съвет стана ясно, че управляващите не смятат да отстъпват от новите правила - с двойни цени за час престой в сърцето на града и паркинг-винетки за живеещите в центъра.

Стотици граждани видяха във винетките допълнителен данък и протестираха.

Докато управляващите развиваха тезата, че гражданските протести са политизирани, противниците на новите правила БСП и ВМРО внесоха доклади за отмяна на наредбата.

Митингът на ВМРО на 13-ти септември  беше подкрепен от независимата гражданска група "Не на данък паркинг". Пред Общинският съвет протестираха и привърженици на "Атака". Но наредбата оцеля.

Представител на протестиращата група "Свободни, можещи и силни" поясни, че след като самото правене на наредби е политика, няма нищо странно, че разговаря например със съветници от БСП. Гражданско движение "Днес" пък заложи да го представляват хора на изкуството.

Остана обяснението на управляващите, че новите правила със солените тарифи целят освобождаване на центъра от паркирани автомобили и с това - облекчаване на движението. Беше цитирана справка от първите дни на синята и зелената зони - SMS-ите за тях били намалели с една пета в сравнение с отпускарския август.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче бе категорична – „редът в София и въвеждането на този ред нямат алтернатива - всичко останало е въпрос на дискусия”.

Засега намаляване на цените на винетките не е обсъждано. Живеещите в центъра имат срок до първи октомври да се снабдят със стикери по 150 лева на година за синя и по 100 лева за зелена зона, ако искат да си оставят колите и занапред на улицата.

С промените от 13-ти септември за винетките ще представят по-малко документи.За хората с увреждания на 50 места в платените зони ще се падат вече не по две, а по три места.

 

Смут в залата предизвика предложение общинските съветници да се откажат от картите си за безплатно паркиране в центъра. Въпреки че предложението излезе от редиците на ГЕРБ, точно сред управляващите не стигнаха поддръжници и така привилегиите останаха, заедно с горчиви коментари.
 
„Имахме обсъждания снощи на група, но сега всички видяхме, че не всеки от нас възприема това като съпричастност към целия град. Поне това е моето усещане”, коментира Малина Едрева - председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет.  

Екипът на Нова ТВ продължава да следи събитията.

Репортер: Данаил Глишев
                  Рада Богданова