Това ще пести около 700 лева на апартамент от 70 квадрата...

От началото на следващата година собствениците на панелни жилища в София ще могат да ползват безплатни типови проекти за саниране от общината. Това ще пести около 700 лева на апартамент от 70 квадрата. 

 
Външната облицовка е само козметичната част от санирането. То включва и подмяна на всички инсталации в сградите. Едва тогава животът на панелките ще се удължи и битовите ни сметки ще намалеят.
 
В София в близо 6 000 панелни блока има 204 000 жилища. От примерите за цялостно саниране вече знаем, че на апартамент от 70 квадрата участието в общия проект може да струва и 8 000 лева. Типовите проекти за всички видове сгради на общината ще указват с над 90% точност кой колко ще има да инвестира. 
 
На този етап в най-добрия случай, и то само за 180 сгради в цялата страна, гражданите ще финансират наполовина, останалото ще покрива държавата с европейски пари.
 
В София безплатните типови проекти на общината ще предвиждат надстрояване с един етаж. С продажбата му хората от входа биха могли да си помогнат за санирането. Но първо трябва да придобият земята под блока. Кака - Общинският съвет тепърва ще решава.
 
Междувременно покрай плановете на общината да стимулира санирането, собствениците на остъклени балкони могат да си отдъхнат – голяма част от тях ще бъдат запазени.
 
Репортер: Рада Богданова