Помощта за отглеждане на дете от 1 до 2 години не е променяна от години

От Сдружението на настоящите и бъдещи майки обмислят дали да не инициират протести заради замразяването на парите за майчинство. Причината е, че помощта за отглеждане на дете от 1 до 2 години не е променяна от години.

И приемните родители се обявяват категорично за повече пари за отглеждане на дете.

Кореспондентите на Новините на Нова от Хасково се срещнаха с Дарина Димитрова – самотна майка, която има четири деца и се грижи за момиченце от дом.  

Тя отглежда сама четирите си деца и малко момиче, за което се грижи като приемна майка. Тя е художник, но отдавна няма време за изкуство. Дните й минават с децата, а ако намери свободно време търси допълнителни доходи като работи почасово. Въпреки трудностите, не обича да се оплаква. Твърди, че децата й я правят щастлива и не отрича, че живеят трудно заради кризата,

За да се грижи за първокласничката без родители, Дарина получава от държавата чисто 295 лева заплата и финансова помощ от 220 лева за самото дете. Това е единственият й сигурен доход.

„Сега сме купили дърва, дадохме 160 лева. Трябва да купим и още. Миналата година за отоплението давахме средно 200-220 лева, защото децата почти през цялото време са си вкъщи. Не може да се пести нито от ток, нито от храна, нито от нищо, дрешки също. И така – трудно е”, споделя Дарина.

През годините самотната майка често се е сблъсквала със системата на „Социално подпомагане” и мнението й за нея не е особено добро. Според Дарина държавата трябва да въведе по-гъвкави схеми и при детските надбавки.

Самотната майка е на мнение, че системата сега унижава хората в тежко положение. Самата тя пък прави и невъзможното, за да се успява да се грижи за децата си.

Репортер: Димитър Иванов