София и Варна са едни от малкото градове, в които има логопедични детски градини

Огромен проблем възникна с приема на документи за 5 и 6-годишните деца, които трябва задължително да минат през предучилищна група преди да влязат в първи клас.


Оказва се, че местата, които съществуват в детските градини е оскъден и родителите трябва да подават документи за прием по няколко пъти без да бъдат сигурни, че малчуганите ще бъдат приети в съответното заведение. Причината е, че свободните места се разиграват на томбола, което в повечето случаи не е много функционално.


Пред камерата на Нова телевизия във Варна десетки недоволни родители поискаха обяснение за създадената ситуация в конкретна детска градина. Отговорът дойде от страна та зам.-кмета по образованието във Варна Коста Базитов. Той заяви, че заведението, в което родителите искат да запишат децата си е специализирано и приема там става по определени критерии от министерството на образованието, младежта и науката, документите се подават чрез регионалния инспекторат, а комисията, която разглежда отделните казуси е във София. Едва след нейното решение, децата се приемат в детската градина.


„София и Варна са едни от малкото градове, в които има логопедични детски градини”, заяви още Базитов пред родителите. По думите му в морската столица е трудно да се осигурят места за всички 5-годишни деца, които трябва да влязат в предучилищни групи преди първи клас.


Оказва се, че от тези 1050 места, които са подсигурени за 5 и 6-годишните, само 450 от тях са в сградите на детските градини.
662 пък са неодобрените молби на родителите.


Какво още заяви Коста Базитов на ядосаните родители може да гледате във видеото.