Посочиха колоездача като основен участник в мащабна допинг организация

Американската антидопигова агенция публикува над хиляда страници показания и доказателства, с които изобличава колоездача Ланс Армстронг в употреба на допинг.

 

В доклада седемкратния победител в Тур Дьо Франс шокиращо е определен като  "сериен измамник, ръководил най- съвършената, професионална и успешна програма в спорта, която някой някога е виждал".  Срещу Армстронг има над  26 свидетелски показания, 11 от които на бивши негови съотборници, които потвърждават, че той е бил част от схема за употреба и разпространение на допинг.

 

Американската антидопингова агенция вече наказа 41-годишния американец от участие във всякакви спортни прояви и му отне седемте титли от "Тур дьо Франс" по обвинения за употреба на допинг. В доклада е посочено, че  са "установени доказателства без основателни съмнения, че Ланс Армстронг е бил въвлечен в серийни измами чрез използването, ръководенето и трафика на подобряващи представянето препарати, а също така и в организирането на допинг конспирация в отбора си "Ю Ес постал сървис".


Агенцията посочва, че  целта на колоездача е била да спечели "Тур дьо Франс" неколкократно, а това го е "направила зависим от ЕПО, тестостерона и преливането на кръв, а освен това и да изисква от съотборниците си също да използват допинг в подкрепа на неговите цели, а не на техните собствени".

 

Той не само е бил част от допинг културата на отбора си, но я е въвел и контролирал. Употребата му на забранени вещества е била всеобхватна, а допинг програмата на отбора му, съставена за да облагодетелства Армстронг, е била широко разпространена" – се казва в мотивите на агенцията.

 

Адвокатът на Армстронг определи доклада като "едностранно скалъпена история". Единственият коментар на колоездача, който пребори рака преди да се превърне в доминантна сила в този спорт в последните 10 години, бе в социалната мрежа Туитър, където той написа: "Какво да направя тази вечер? Да седна със семейството спонтанно и да мисля за това."

 

Докладът от над 1000 страници вече е изпратен до Международния колоездачен съюз и Световната антидопингова агенция. В срок от три седмици, се очаква окончателно становище дали на Армстронг ще бъдат отнети седемте титли от Тур Дьо Франс и наложено наказание за доживотно изхъврляне от спорта.