Това твърди Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминация в Бургас

Едва ли има хора, които да не са изпитали дискриминационно отношение към тях и са попадали на въпроси от рода – пушите ли, обичайна ли е сексуалната ви ориентация, смятат ли скоро да имате дете?


Ето и Ива – бургазлийка в отпуск по майчинство, чието дете е на повече от година. Дни преди да излезе в болничен по майчинство обаче работодателят я съкращава. В документа се посочва, че причина за съкращаването й е нейната бременност.


Ива сезира Комисията за защита от дискриминация. Оттам обаче все още не са излезли с решение по случая.


В Комисията обаче ни разказаха за друг случай – жена от Пловдив, която трябва да подпише договора с фирмата, в която я наемат, разбира, че има клауза, според която трябва да плати неустойка на работодателя си в размер на 700 лв., ако забременее.


Златина Дукова от Комисия за защита от дискриминация сподели пред камерата на Нова, че според нея „много интересни са дискриминационните изисквания, когато се наема служител и се каже, че трябва да е завършил Софийския университет, например. Това е дискриминационно изискване”, категорична е Дукова.


Тя заяви, че в 35% от случаите, жалбите, които пристигат при тях са неоснователни. В останалите 65% хората, станали жертва на дискриминация, могат да се обърнат към съответния районен съд и да потърсят обезщетение.


Повече по темата може да гледате във видеото.