Поддръжката на пътищата в страната ще струва около 50 млн. лева

Снегопочистващият арсенал у нас е в пълна бойна готовност. Фирмите в цялата страна разполагат с хора, машини и материали. В шест области готовността за реакция е на 100%. До седмица това ще стане и в останалите.

 
От понеделник Агенция "Пътна инфраструктура" въвежда постоянни дежурства за състоянието на републиканските пътища. 
 
За целия зимен сезон хора, машини и материали могат да глътнат 50 млн. лева. Ако снегът е безпощаден, ще се компенсира от ремонтите следващото лято. А ако зимата е лека, излишъкът ще отиде за кърпене на пътищата.
 
За близо 20 хиляди километра републикански пътища се грижат 28 фирми - по една във всяка област плюс дружеството „Автомагистрали”.
 
Най-скъпа зимна поддръжка отчитат в Плевен и Монтана – над 2000 лева на километър за месец. В други области тези пари са доста по-малко.
 
От Пътната агенция обясниха разликите в цените с различните ангажименти на фирмите. Средно за страната километър планински терен се чисти за 1400 лева, а километър равнинен – за 1100.
 
Поддържането на магистралите е по друга формула. 19-те километра от най-новия аутобан – „Люлин”, струват около 1.2 млн. лева годишно.
 
От утре фирмите по поддръжката започват ефективна работа, независимо от високите температури. 
 
Ако това не стане, следват глоби. Миналият сезон приключи с почти 800 хиляди лева санкции.
 
Репортер: Николай Василковски