Според родни бизнес организации това се дължи на засилените проверки

Наполовина е намалял броят на работещите без редовни трудови договори. Това обяви пред представители на чужди търговско-промишлени камари у нас министърът на социалната политика Тотю Младенов.

Социалният министър подчерта успехите с регистрирането на наетите лица у нас пред посланиците на страните -  най-големи наши търговски партньори .

„Броят на работещите без трудови договори от 2011 г., спрямо 2008 г., благодарение на усилията на контролните институции и на бизнес организациите в нашата страна, намаля с 57%. И ние ще продължим тази политика”, отбеляза министър Младенов.

Обяснението, според представителите на български бизнес организации, е в засилените проверки.

„Една по-висока интензивност на контролната система. По различни проучвания и от срещи с работодателите мога да го твърдя, че много често са сериозни оплакванията от гледна точка на контрола по упражняването на условията на труд. Понякога за доста дребни нарушения”, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.  

От Българската стопанска камара подчертават още, че страната ни е на едно от последните места в Европа по сключване на гъвкави форми на договори на половин ден или за определено време, например. Такива договори ще облекчат предприятията и ще им дадат свобода по отношение на наемането на работна ръка.

Деловите среди искат и промени в начина, по който Националната агенция по приходите записва и контролира трудовите договори, но ги и отписва.

„При тях се случва едностранно процесът. Регистрират се трудовите договори, но практически деригистрацията не работи. Така че, ако се поиска актуална информация за броя на регистрираните трудови договори по ЕГН, ще се получат странни числа”, обясни Димитър Бранков.

Неяснотите не дават точната картина за това колко хора у нас работят на редовни трудови договори и плащат осигуровки и данъци за полученото и дали броят на нередовните намалява, смятат от Стопанската камара.

 

Репортер: Данаил Глишев