Някои от лидерите се опасяват, че през двудневните заседания няма да се стигне до споразумение

 

Лидерите на държавите от Eвропейския съюз не сближиха позициите си по бюджета на организацията до 2020 г. Преговорите за приемане на дългосрочната рамка продължиха до късно през нощта. Някои от държавните лидери вече изразиха опасения, че на двудневните заседания на Eвропейския съвет няма да се стигне до споразумение.
 
В предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой са предвидени по-малко пари за фондовете за сближаване. Така наречената кохезионна политика на Европейския съюз представлява средствата заделяни за по-бедните членове на Съюза с цел приближаване до стандарта на водещите държави. 
 
България е сред групата източноевропейски страни, които са твърдо против орязването на фондовете за сближаване. Великобритания и Германия се борят за цялостно намаляване на 7-годишния бюджет на Европейския съюз. Лондон и Берлин искат повече средства за проектите, насърчаващи икономическия растеж и по-малко пари за субсидиране на земеделието. Франция и Полша, които получават най-голямата част от земеделските субсидии, са твърдо против орязването на това перо от бюджета. 
 
„Позицията ни беше чута само отчасти. Не съм напълно удовлетворен от това, което се предвижда за общата политика в областта на земеделието. Преговорите през втория ден ще са по-трудни, защото след като чуха предложенията, всички ще изложат своите искания”, коментира френският президент Франсоа Оланд.
 
"Смятам, че част от позициите ни все още са далеч една от друга. Експертите анализират направените предложения. Предстои да разберем кой какви проблеми вижда в предварителния план. Мисля, че петъкът няма да донесе значителен прогрес. И по-рано казах, че според мен ще има още един етап на преговори”, отбеляза от своя страна германският канцлер Ангела Меркел.
 
По програма срещата на държавните лидери приключва днес, но е възможно преговорите да продължат и през почивните дни.