Здравната инспекция започва проверка

Бременни жени се натровиха с храна в АГ „Света София” в столицата. Случаят се проверява от Министерството на здравеопазването и Агенцията за безопасност на храните.

От ръководството на лечебното заведение са направили всички изследвания и на 30-те пострадали. Лекарите успокояват, че опасност за родилките няма.

„Няма паника, оплакванията вече са отминали. Няма температура, няма повръщане, разстройствата са преминали”, увери Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница „Света София”.

Храната в болницата се доставя от външна кетърингова фирма. Оплакванията на лечебното заведение към нея са няколко. Ако вината на фирмата се докаже, предстои договорът да бъде прекратен.

След подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция, служители на Агенцията за безопасност на храните са взели проби от храната.

„Резултатите от изпитването и от пробите ще бъдат ясни другата седмица. Тъй като става дума за отравяне, ще затворим и кухнята-майка”, заяви д-р Силвия Каменова,  инспектор в Областна дирекция за безопасност на храните.

От другите лечебни заведения, за които кетъринговата фирма доставя храна, засега сигнали за нередност няма.