Шахматната корона при жените отиде в Украйна

Първите четири партии между двете претендетки бяха класически шахмат и завършиха при равенство 2:2. Така за първи път в историята световната шампионка трябваше да се определи след тайбрек. В него 27-годишната Анна Ушенина показа по-добра психическа издръжливост и успя да постигне най-големия триумф в женския шахмат за Украйна.

 

В първата партия на рапид (25 минути контролно време плюс 10 секунди на ход) Стефанова имаше минимално преимущество, но съперничката ѝ се отбраняваше отлично и се стигна до реми на 89-тия ход.

 

Във втората ускорена партия от тайбрека Ушенина контролираше играта на дъската, а Стефанова бе в безнадеждна за нея позиция и 33-годишната българка бе принудена да се предаде на 94-тия ход.

 

Тайбрекът бе наблюдаван от президента на Международната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов и от шефа на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов. Илюмжинов похвали и двете финалистки за това, че са дали пример на мъжете как в шахмата трябва да се бориш до последно.

 

Ушенина, която записва името си като 15-та световна шампионка в историята, ще получи короната на церемония по-късно днес. Новата шахматната кралица ще бъде наградена също с чек за 60 000 долара, а Стефанова ще прибере половината от тази сума. Българката стана световна шампионка в Елиста, Русия през 2004 г.