Страната ни се изкачва в класацията

Според оценка на бизнеса, България е една от най- корумпираните държави в Европейския съюз, огласи международната организация ”Прозрачност без граници”.

 

За по-корумпирана бизнесът на стария континент сочи само Гърция. Традиционно най-прозрачни, като икономически практики, са скандинавските страни, водени от Дания. След нея се нареждат Финландия и Швеция.

 

Изследването се провежда в 175 страни. В Европейския съюз ние сме на дъното на класацията, в компанията на Италия и Гърция. Извън Европа, България е в екзотичната компания на африканските страни-лилипути като Сао Томе и Принсипи  и Либерия. За анализаторите обаче не е определящото къде в света е разположена страната ни, а други фактори.

 

„Влияе не географската карта. Влияе начинът, по който функционират институциите, начинът, по който се осъществява бизнес. Също така влияе и установената гражданска култура”, коментира Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници".

 

Към страната ни има отношение като към трайно корумпирана, обясняват от „Прозрачност без граници”.

 

„Механизмите, които могат да ни извадят от това състояние, преминават през това, което наричаме добро управление. И през силно гражданско общество и през медии, които са активни, които работят по темата корупция, които са в състояние да формират и тази нагласа на нетърпимост към това явление. Но битката продължава и през отделни години сме имали напредък. В случая с българските институции можем да кажем, че имаме едно добре устроено законодателство, което все още съществуват дефицити, непълноти, неясноти”, каза Калин Славов от Асоциация "Прозрачност без граници".

 

Усещането на бизнеса за голяма корупция отблъсква инвеститори от страната ни. Индексът се следи от банкови институции и големите компании при планирането на нови капиталовложения. Страни като Полша и Турция, които от години взимат реални мерки в борбата с недобрите бизнеспрактики, постепенно се издигат в класацията и са предпочитани от чуждите компании, отбелязват от „Прозрачност без граници”.

 

Репортер: Данаил Глишев