Министърът на икономиката застава зад компромис по въпроса, за се помогне на бизнеса

Официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по въпроса за пушенето на закрити обществени места е, че трябва да се въведе по-гъвкав режим. Това заяви в ефира на „Здравей, България” икономическият министър Делян Добрев.

 
Той подчерта, че подкрепя отмяната на пълната забрана, но не и връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.
 
„Доколкото знам, в икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, каза още Добрев.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са „трагични” в сравнение с миналата.
 
„Виждам затруднението на малките и средни предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито”, заяви министърът. И призна, че на него самия също му е по-приятно да посещава заведения без тютюнев дим.
 
За туризма през 2013 г.
 
„Последиците от атентата в Бургас отшумяха и възстановихме голяма част от туристите от Израел, които загубихме в първите седмици след взрива”, каза Добрев.
 
Той изрази надежда, че чужденците, които ще посетят страната ни през зимния сезон, ще бъдат повече от 100 000. Това би означало ръст с около 6% в сравнение с миналата зима. 
 
„Има ръст на туристите от Великобритания и Русия”, каза още икономическият министър.
 
За протестите във ВМЗ-Сопот
 
Работниците от ВМЗ-Сопот получиха по една заплата и един аванс от дължимите им, но въпреки това са категорични, че няма да спрат протестите си, докато не им бъдат изплатени изцяло дължимите суми.
 
„В четвъртък или най-късно в петък сутринта на служителите ще бъдат преведени по още една заплата и един аванс”, увери Добрев.
 
Той е категоричен, че единственото трайно решение на проблемите в предприятието е неговата приватизация. 
 
„Това не е направено навреме, но вече сме много близо до приключване на сделката”, коментира министърът.
 
Той заяви още, че финансовата нестабилност на заводите идва от слабата им конкурентоспособност.
 
„ВМЗ губи пазарни позиции, но източване на средства от предприятието няма”, категоричен бе Добрев.
 
За бизнес средата у нас
 
„България се нуждае от сериозна политика за привличане на инвеститори”, каза още министърът.
 
Той съобщи, че в последно време редовно се провеждат форуми, на които потенциални инвеститори се запознават с бизнес средата у нас и все повече хора са склонни да правят вложения.
 
Целия разговор с министър Делян Добрев гледайте във видеото.