Междупразничната активност на протестиращите от Банско предизвика бурен отговор

С участието на Цецка Цачева и Цветан Цветанов в блокирането на пътища, управляващите подкрепят незаконни искания, твърдят природозащитни организации.

От неправителствения сектор подчертават, че голяма част от сега съществуващите съоръжения в Банско са построени в разрез със закона.

Междупразничната активност на протестиращите от Банско предизвика бурен отговор във виртуалното пространство. Изглед от високо от Гугъл мапс показва как изглежда зимният курорт в момента,а коментарът към него гласи: "Tова е ски зона Банско! Сега си я представете с още един кабинков лифт, още няколко лифта и някакви си 20-30 километра писти, всичко това в национален парк “Пирин".

„От години вече е известно, че в ски зоната се ползва двойно по-голяма територия от тази, която по закон е отдадена на концесионера”, напомни Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие”.

По телефона за Новините на Нова Тома Белев от коалиция „За да остане природа в България” заяви следното:

Общината все още не си е свършила задълженията, а именно - да накаже извършителите на незаконно строителство. А там строителството в голямата си част е такова. Също и да събере дължимите данъци и такси за пистите, които са там. И това е много странно, защото те възлизат на стотици хиляди левове”.

Според природозащитниците хората в Банско са задължени от работодателите си да участват в протестите, за да могат „някои задкулисни играчи като Цеко Минев” да постигнат целите си.

„Протестите обикновено се извършват в работно време, което говори за голям натиск от работодателите, включително и от общината”, убеден е Тома Белев и допълва, че служителите на община Банско би трябвало да бъдат на работното си място, за което им се плаща и за което отиват данъците ни.

Примери за организираност при спонтанното недоволство имаше през лятото, по време на първата вълна спонтанни протести в подкрепа на спорните промени в Закона за горите, които управляващите се опитаха да прокарат.

Недоволство в интернет предизвика и участието на Цецка Цачева в блокадата на пътя на 29 декември. В колаж председателката на парламента е изобразена с брадва в ръка. А коментарите определят поведението й като "абсурдно и недопустимо".

„За нас е много изненадващо, когато председател на парламента подкрепя незаконни искания. Същото се отнася и за един министър на вътрешните работи”, допълни Тома Белев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова