Според тях държавата е била ощетена с 90 милиона лева от износа на ток по цени, по-ниски от пазарните

Председателят на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев ще иска новият главнен прокурор да възобнови разследването на престъпления в енергийния сектор.

 

Днес той представи томове разсекретени документи. И обеща да разгласи тройни експертизи, че държавата е била ощетена с 90 милиона лева от износа на ток по цени, по-ниски от пазарните.

 

С уточнението, че такова разсекретяване се прави за първи път от 23 години и че е бил заплашван, Янев върна лентата в периода 2004-та - 2007-ма. В този отрязък се изреждат трима енергийни министри.

 

„Изпълнителните директори на НЕК са подписвали договорите и анексите, без да са проведени тръжни процедури и в резултат на това държавата е ощетена с 90 милиона лева, според тези експертизи”, каза Яне Янев, председател на антикорупционната комисия в НС.

 

Парите били загубени, защото швейцарската фирма - посредник продавала на цени под пазарните.

 

Официалното разследване по случая беше прекратено поради липса на доказателства. По друга тема Янев представи телефонни разпечатки  от националното следствие -  става въпрос за  разговори на енергиен консултант от 2006-та. Те показват, че той е работел за уреждане на руски доставки на гориво за АЕЦ „Белене”. Договорът е трябвало да е паралелен на този за строителството на централата. Ставало ясно още и че енергийният бос е съгласувал действията си с Румен Овчаров.

 

„Тук става въпрос за класически тип търговия с влияние, защото един министър е предоставил възможност цялата държава да бъде паралелно управлявана, задкулисно управлявана”, допълни още Янев.

 

Румен Овчаров коментира, че по негово време въпросният консултант не бил получил нито една сделка. И още - до договор за доставка на руско гориво за Белене така и не се е стигнало.

 

„Договор изобщо не е сключван”, каза Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката.

 

Репортер: Рада Богданова.