Ще бъдат проверявани всички сделки на завода от последните 10 години

Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) започна проверка във ВМЗ-Сопот. Информацията потвърди за Новините на нова изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев. По думите му ще бъдат проверявани всички сделки на завода от последните 10 години, както и за какво са изхарчени парите, постъпвали от държавата.

 
Междувременно от БСП предупредиха за поредна криза във Вазовските заводи. Според тях предприятието още през септември миналата година е получил 7 млн. лева от държавната фирма “Кинтекс“, като нито един лев от тях не бил отишъл за изплащане на закъснелите възнаграждения или пък за закупуване на суровини.
 
Още в петък БСП щяла да постави в пленарна зала въпросът защо “Кинтекс“ е  превела миналата година на ВМЗ-Сопот 7 млн. лева.  Парите били дадени на два транша. Първият минал през септември (6 млн.), а вторият - през ноември (1 млн.).
 
По думите на народният представител от „Коалиция за България” Румен Петков ръководството на ВМЗ е поело ангажимент парите да отидат за изплащане на част от забавени заплати, за погасяване на задълженията към НЕК и за доставка на специфични материали за производство на оръжие. Това обаче не се е случило, твърди червеният депутат. 
 
Това означава, че ръководството на ВМЗ тези пари практически ги е откраднало”, коментира Петков.
 
Според БСП четирите милиона лева, с които преди седмица бяха платени всички заплати на работниците, не са дошли от външна поръчка, а са взети от другото военно предприятие ТЕРЕМ, което в момента също изпитва финансови затруднения.