Повече от три часа експертът Агоп Гарабедян трябваше да отговаря на въпроси

В Пазарджик се състоя поредно заседание по делото за радикален ислям. Подсъдими са 13 души. А днес започна изслушването на експерти.

 

Повече от три часа експертът Агоп Гарабедян трябваше да отговаря на въпроси, свързани с образованието му и с това какви експертни познания има, за да може да посочи, че обвиняемите са разпространявали антидемократични идеи. Вещото лице е историк по образование.

 

Експертът не можа да обясни и откъде е взел определени цитати, които попадат в неговата експертиза. Стана ясно също, че е анализирал литература на арабски език, иззета от домовете на обвиняемите. Тя обаче преди това е била преведена, а тези преводи не са одобрени от адвокатите на обвиняемите. Гарабедян също така не знае арабски език, няма теологично образование и не можа да посочи към кои течения на исляма се отнася салафизмът.

 

„Всичко е скалъпено, но много зле скалъпено, това съм го казал няколко пъти. Това са фактите. Човек, който не е чел, не знае езика, не е погледнал и да дава експертиза. Просто му е поръчвано какво трябва да каже. Нито една книга не е прочел. Всичко, което е излезнало е тенденциозно, но пред съда ще отпадне всичко”. Така Али Ходжа, който е един от обвиняемите, коментира делото.

 

Защитата поиска да се отхвърли експертизата. Съдът обаче заяви, че по закон нито приема, нито отхвърля подобни експертни коментари и документи. В това време пред сградата на съда в Пазарджик членове и симпатизанти на ВМРО за пореден път изразиха протеста си срещу радикалните религиозни течения.