Хората неискат разпускане на настоящия парламент, докато не се промени изборния кодекс

Утре се очаква кулминацията на масовите протести в страната - в социалните мрежи се говори, че ще излязат над един милион българи.

 

Днес на три места у нас протестиращи се опитаха да определят основните си искания, с които в неделя да излязат на улицата.

 

В София десетки граждански организации и съюзи се обединиха около свикването на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Целта е регламентиране на 50 процента гражданско участие на всички управлениски нива.

 

В управлението, в изпълнителната власт, в министерства, в агенции изпълнителни, при прокурорите, в съдилищата. Аз знам, че мечтата на всеки политик е да сме малки, разбити на групи, подгрупи и още по-малки групи, за да могат, когато отидем да протестираме, да кажат – е, това са малко хора”, коментира Андрей Слабаков.

 

Хората не желаят разпускане на настоящия парламент докато не се промени изборния кодекс. Сред останалите послания са връщане на поне 51 процента държавна собственост в електроразпределителните дружества, промяна в техните лицензи в полза на потребителите, закриване на Българския енергиен холдинг и нов закон за енергетиката. Настоява се и за специален закон, който да държи народните представители отговорни за действията им.

 

„Българи - юнаци“. С този възглас протестиращи от 25 града, които се срещнаха в Сливен посрещнаха журналистите след края на закритата среща. Те се събраха за да приемат общи искания в протестите. Още в началото протестиращите призоваха политически обвързаните да напуснат залата, а по-късно отстраниха 5-ма по тази причина. Едно от основните им искания е за мажоритарен вот на парламентарните избори и се обявиха за програмен кабинет. Те поискаха и незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ЕРП-тата, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките.

 

„В момента България е в икономическа криза и няма кой да изпълни исканията на гражданите и се обръщаме към г-н Плевнелиев. Той ако олицетворява единството на народа, той трябва да направи така, че тези искания да се случат“, каза Дончо Дудев.

 

На срещата в Сливен протестиращите очертаха рамката на своите действия и не бяха излъчени представители за среща с президента.

 

„Аз искам да попитам всички хора, които искат в момента да се покажат с президента ето така. Ние не искаме! Искаме нашите искания да бъдат изпълнени. Ние сме на площадите. Там ще сме, независимо дали сме 50, 100, 500, 1000 или 2 000 човека “, коментира Янко Петров.

 

Утре в Сливен в 11 часа ще се проведе поредния протест, като се очаква в него да се включат повече от 2 хиляди души.