Митрополит Неофит е получил 72 гласа „за”, а митрополит Гавриил – 43

Преброяването на бюлетините е към своя край. Двама от митрополитите са с равни гласове. Това са Ловчанлиския миторполит Гавриил и Русенският миторполит Неофит. Най-малко гласове е събрал Старозагорският митрополит Галактион.

 

Митрополит Неофит е получил 72 гласа „за”, а митрополит Гавриил – 43. Старозагорският митрополит Галактион, който не присъства на Патриаршеския избирателен църковен събор, е получил 22 гласа. Има и една невалидна бюлетина.

 

Най-вероятно ще има и втори тур на избиране на патриарх на Българската православна църква. По устав е необходимо да има 2/3, за да бъде избран патриарх. Това са около 92 гласа, които най-вероятно няма да бъдат събрани от нито един от митрополитите.

 

На патриаршески избирателен църковен събор днес ще бъде проведен изборът на български патриарх. Делегатите на събора ще избират измежду трима кандидати.

 

Цветан Динев  е светското име на Ловчанския митрополит Гавриил. Роден е през 1950 година в София. От 2001-ва година е ловчански митрополит. Кандидатурата на Ловчанския митрополит за патриарх беше една от очакваните. Причината – при разсекретяването на досиетата на висшите духовници стана ясно, че той е един от четиримата владици, за които няма данни да са сътрудничели на държавна сигурност.

 

„Не бива с тези досиета да се борави толкова, защото там е въпроса и какво има в това досие. Може би ми дава предимство и аз съм си платил цената за това, че нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности и скърби”, коментира митрополит Гавриил.

 

Светското име на Русенският митрополит Неофит е Симеон Димитров. Роден е в София през 1945 година. От 2001 г. е Русенски митрополит. Владиката се смята за един от най-подходящите за патриарх. Дълги години е близък с покойния патриарх Максим. Митрополит Неофит или агент "Симеонов" е сред владиците с досиета за принадлежност към държавна сигурност. Вербуван е късно - през 1983 година.

 

Аз не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване към всички такива случа”, каза митрополит Неофит.

 

Преди 63 години в село Ветрен е роден Старозагорският митрополит Галактион. Светското му име е Георги Табаков. През 2000-та година е избран за Старозагорски митрополит. Неговото дело е приемано с разнопосочни чувства както от духовенството, така и от обществото. Той е първият владика, който въвежда архонтството в църквата. Старозагорският Галактион е сред духовниците с досие към държавна сигурност.