Той бе избран с 90 от гласовете на 138-ната делегати

Новият патриарх на България е Русенският митрополит Неофит. Тържествен камбанен звън на храма "Св. Александър Невски" оповести избора на патриарх.

 

Денят на избора започна с преброяване на делегатите. Участниците в Патриаршеския събор първо се събраха в салона на Българската академия на науките, за да назначат избирателно бюро. След това всички се върнаха в Синодалната палата и урната за тайното гласуване беше запечатана. Във вота взеха участие общо 138 делегати.

 

Въпреки очакванията, името на новия патриарх да стане ясно до обяд се оказа, че при първото гласуване никой от тримата кандидати – Гавриил, Неофит и Галактион, не събра необходимия брой гласове – 92 от общо 138. Така се стигна до балотаж
 
При втория опит с 90 гласа Русенският митрополит Неофит беше избран за новия български патриарх. Според митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, от 600 години насам това е първият избор на предстоятел на църквата ни според канона – и в свободна България.
 

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София.

 

Завършва Софийската духовна семинария и духовната академия в София. Специализира в Москва, а след това се връща в България.

 

През 1975 г. е подстриган за монах в Троянския манастир от патриарх Максим. По-късно става ректор на Духовната академия и декан на Богословския факултет на Софийския университет.
 
Неофит е бил главен секретар на Синода и председател на храма „Св. Александър Невски”.
 
От 2001 г. е русенски митрополит.  
 
Митрополит Неофит или агент Симеонов е сред владиците с досиета за принадлежност към Държавна сигурност.
 
Репортер: Мария Димитрова