До месец дружеството ще предложи промяна в общите условия на договорите с клиентите си

До месец столичната топлофикация ще трябва предложи промяна в общите условия на договорите с клиентите си, за което гласува днес Столичният общински съвет.

Едно от първите предложения на дружеството е да отпаднат лихвите върху сметките, тъй като самите сметки са по прогнозни дялове.

Това предложение обаче беше оспорено от Георги Кадиев. Той предупреди, че мярката ще стимулира абонатите на "Топлофикация" - София да плащат накуп чак в края на сезона. Така дружеството може и да фалира.

"Топлофикация" - София всеки две седмици получава сметка от „Булгаргаз” за дължимите суми към нея, върху тези сметки при забавяния се дължат лихви”, заяви Кадиев.

В крайна сметка Общинският съвет реши, че от "Топлофикация" зависи как ще насърчава абонатите си. Общинарите гласуваха "вместо да подарява велосипеди, дружеството да предложи още и ефикасни мерки за стимулиране на лоялните си клиенти”.

Освен това, от дружеството най-вероятно ще отпишат несъбираеми сметки, които не се платени в 3-годишния давностен срок, което според данните на дружество възлиза на около 80-90 млн. лева.

В доклада на Столичния общински съвет е предвиден пълен финансов одит на дружеството, проверяване на сметките на потребителите за месец декември и задължаването "Топлофикация" да отговори на всеки един граждански сигнал, като извърши проверка в срок от 30 дни.

Що се отнася до ангажимента, който от ГЕРБ поеха към протестиращите, да проверят може ли да се наложи мораториум на делата срещу длъжниците на парното, юристите още не са постигнали единодушие по въпроса.

Междувременно, независимата експертна група, назначена от кмета Йорданка Фандъкова, ще отговори и как най-често може да става отчитането на топломерите. И сега "Топлофикация" приема етажните собственици да се самоотчитат всеки месец, но не навсякъде хората искат това.