Над 20 фирми обявиха повече от 200 свободни места за работниците на ВМЗ

Нов шанс за служителите на ВМЗ-Сопот да си намерят работа, преди да бъдат съкратени от завода. Агенцията по заетостта организира специална трудова борса в сопотското предприятие, на която оръжейниците имаха възможност да изберат нова работа и пряко да се договарят с бъдещия си работодател.

Над 20 фирми, някои от които чак от София, Радомир и Стара Загора обявиха над 200 свободни места за оръжейниците от ВМЗ-Сопот. Предложенията – от чистачи, шивачи и животновъди до инженер-химици и конструктори.

Ганчо Вълчев, който 35-години пълни снаряди в завода от утре вече ще се грижи за училището и детската градина в село Каравелово. „Виж сега, човек трябва да се съгласи на всичко. Как да останем така? Без работа може ли? Животът е такъв. Ей сега и Бойко остана без работа и той трябва да си търси.”

Като Ганчо и повечето оръжейници избраха да се преквалифицират: „Готвачка, сладакарка, работник в кухня също може, камериерка. Аз ходя камериерствам всяко лято. 5-години подред ходя”, казва Ганка Христева.

Имаше и недоволни – „Ние животновъди ли сме или градинари? Другите фирми са много надалеч. Не са за нас”, оплака се Милена Семкова.

Спаска, която е представител на голяма фирма в Пловдивско, веднага попълни 10-те свободни места в областта на машиностроенето: „Минималната работна заплата при нас е около 550 лева чисто”.

До момента 412 работници доброволно са напуснали ВМЗ-Сопот. Други 600 ще бъдат съкратени от средата на март. От Агенцията по заетостта обещаха те да не останат на улицата.

„В момента можем да предложим над 1 500 места, много повече, отколкото са хората, които излизат от тук”, каза изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова.

Днес работниците във ВМЗ-Сопот получиха и първата си заплата за тази година.

Репортер: Благой Бекриев