В София, Пловдив и Габрово се проведоха срещи с недоволни граждани, представители на бизнеса

Три срещи на протестиращите се проведоха днес в страната.

В София недоволните се събраха на протестна конференция на открито. Пред храм-паметник „Св. Александър Невски” те решиха да сформират Гражданско движение „Орлов мост – за промяната”. За целта започнаха да събират подписи.

Недоволните граждани се заканиха, че ако не бъдат чути исканията им, са готови и на бойкот на предстоящите предсрочни избори.
Протестиращите искат народното събрание да продължи да работи, а програмно правителство да изпълни исканията им. Те настояват и за промяна на изборния закон, за преминаване от пропорционален към мажоритарен вот и за възможност за отзоваване на депутатите. Сред основните искания е и 50% гражданско участие във всички регулаторни комисии.


В Пловдив организаторите на кръглата маса предупредиха за опасен политически сценарий. Те твърдят, че определени икономически лобита се опитват в момента да дестабилизират президентската институция. Целта била да притиснат държавния глава да си подаде оставката и да изпълнява икономическите им интереси.

На срещата в Пловдив присъстваха над 20 представители на малкия и средния бизнес, неправителствени организации и граждани. Те се разграничиха от партиите и от това, че имат амбиция да учредят политическо движение. Тъй като Пловдив е градът с най-много фалирали фирми и над 15 000 души са останали без работа от ноември досега, участниците в кръглата маса се обединиха за драстично намаляване на  местните данъци и такси, които тази година скочиха с 40%.

В Габрово протестиращи от 35 града учредиха Национална гражданска инициатива. Новата структура ще си има представителство в София и регионални координатори, но няма да участва в предстоящите избори.  

Основна цел на организацията, която все още няма име, е пряк граждански  контрол върху всички регулаторни органи в България. Като начало намерението е представители на обединението да контролират на обществения съвет към служебното правителство, както и на избирателните комисии.  

До последно срещата на протестиращите в Габрово се пазеше в пълна тайна. Събралите се се разграничиха от групата протестиращи известна като „Орлов мост”.