Съдбата на болницата в Лом раздели хората в града...

Съдбата на болницата в Лом раздели хората в града. На 18 март преди обяд, лекари и медицински персонал поискаха оставката на кмета и общинския съвет. В същото време други жители на дунавския град се събраха пред общината в подкрепа на местната власт.


В началото на деня кабинетите на ръководството и част от персонала на болницата в Лом са били запечатани от охранителна фирма, а служителите не бяха допуснати до работните си места. В петък на извънредна сесия, общинския съвет отстрани управителя на болница „Свети Николай Чудотворец” доктор Васил Милутинов. Той бе на поста по-малко от три месеца. 


Лекари, медицински сестри и персонал на болницата излязоха, за да подкрепят досегашния управител.


„Това е най-голямата и най-добре работеща общинска фирма, печеливша, без един лев задължение към никого, просперираща. С какво право и на какво основание от една година се бъркат в работата й?”, запита лекарят Людмил Кирилов.


„Аз заварих тук несключени договори, неизгодни договори, провалени обществени поръчки. Незапочнати тръжни процедури от жизнени неща за работата на болницата – лекарства и консумативи”, коментира отстраненият управител.


Малко по-късно служителите на болницата се събраха пред общината, за да поискат оставката на кмета на град Лом Иво Иванов. Пред общината обаче, други граждани се бяха събрали, за подкрепа на кмета.


Кметът не слезе при протестиращите, но обясни действията си, с цел оптимизиране работата на болницата.


„Намеренията, моите и на общинския съвет са ясни – болницата да работи нормално, да не се допуска съкращаване на персонала, каквото бе заявено от страна на доктор Милутинов, нашата болница да стои здраво на своите основи и да работи за общината”, обясни кметът.


Лекарите се заканиха, че ще протестират всеки ден докато исканията не им бъдат чути. 


Репортер: Биляна Борисова