Все още се свободни над 2000 работни места

Агенцията по заетостта предлага 3000 лева на месец за строителни работници в Израел. Свободни места има за над 2000 души, но се очаква от Израел да поискат и още наши работници. 

 

От началото на годината около 800 българи за заминали да работят в Израел. Един от тях е Павлин Йорданов. „Единственото, което липсва тук е, че не съм си със семейството. Иначе съм си като в нас”, разказа той.

 

Над 2000 работни места все още са свободни. Най-голямо е търсенето за кофражисти и арматуристи. Искат се също и фаянсаджии и зидаро-мазачи. Условията за кандидатстване: „Човекът, който кандидатства да е български гражданин, да е на възраст между 20 и 55, да е физически и психически здрав, както и да няма роднини по права линия с изключение на братя и сестри в Израел”, каза Камелия Лозанова, директор на Агенцията по заетостта.

 

Желаещите могат да останат в Израел до 3 години и половина. Заплатата е 1 800 долара месечно, допълнително всеки месец на отделна сметка се трупат по 200 долара, които работникът ще получи накуп при заминаването си. Работодателите обещават също ежегодна премия и допълнителни пари за извънреден труд.

 

„Работодатели в Израел са много доволни от българските работници – те са едни от най-добрите в страната. Случвало се е да не са били доволни, но това е по-скоро изключение”, коментира Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България. 

 

От Агенцията по заетостта обясняват, че жалби срещу некоректни работодатели също е имало, но и те са малко. Българите в Израел предупреждават обаче за следното:

 

Желаещите могат да подадат документите си в Бюрата по труда. Ако те са изрядни, строителните работници ще бъдат поканени на практически изпит.