Понижената мощност крие риск за оборудването на централата, призна обаче Валентин Николов

Намалялото потребление на електроенергия предизвика мерки за ограничаване на производството у нас, които засегнаха и действащата атомна електроцентрала в Козлодуй. Въпреки икономическите загуби, които търпи първият български АЕЦ, наложеният режим на работа не крие рискове, увери изпълнителният директор на централата.  

 

Няма ядрена опасност – категорично!”, каза Валентин Николов по телефона за „Здравей, България”, но уточни, че ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването.

 

От думите му стана ясно, че в момента пети блок работи на 75% от капацитета си, а шести – на 50%. „Когато централата работи продължително под 75%, се повишават например вибрациите в турбините”, обясни директорът. Затова „не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства”, допълни той.

 

Николов каза още, че пети блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян на 23 април, а след това шести ще заработи с повишена мощност. За 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения, стана ясно още.