Причина за задочния спор между двамата станаха резултатите от проверката за незаконни

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов видя в резултатите от проверката за злоупотреба със СРС-та своето оневиняване. 

 

От БСП, които внесоха сигнала, заявиха, че Цветанов трябва да се оттегли от политиката, както самият той обеща, че ще направи, ако се докаже, че е нареждал нерегламентирано подслушване. Според Сергей Станишев данните на  прокуратурата доказват 2/3 от твърденията в сигнала. Затова той настоя Цветан Цветанов да се оттегли.

 

„Това дава достатъчно основания той да излезе от политиката, от листите на ГЕРБ и да не пречи на разследването”, заяви Сергей Станишев.

 

Бившият вътрешен министър прочете по друг начин резултатите от прокурорската проверка.

 

„Тя доказва, че бившият вътрешен министър не е разпореждал да се използват незаконни СРС-та”, заяви Цветан Цветанов. 

 

„Ако ГЕРБ спечелят изборите и Бойко Борисов ми окаже това доверие, ще окажа пълно съдействие на прокуратурата за тези нови нормативни промени”, заяви Цветанов.

 

От БСП обаче напомниха, че именно вътрешният министър е патрон на службата за подслушване към МВР и той носи изцяло отговорност за нея.

 

„Нали Бойко Борисов разправяше, че имал 100 очи и уши. Това ли са му? Той знаел ли е?”, попита Станишев. 

 

„Започвам да се притеснявам да не би след сдаването на постовете ни с премиера Борисов ние да сме станали обект на подслушване”, заяви Цветанов. 

 

Според председателя на предизборния щаб в ГЕРБ, имало опити партийните централи да използват прокуратурата за политически цели. Той не се разтревожи от данните, че са налице сериозни предпоставки за незаконно подслушване.

 

От БСП обаче смятат да запознаят и Европарламента със скандала.

 

В декларация от ГЕРБ заявиха, че категорично застават зад всички действия на Цветан Цветанов.