Заради високия данък български издателства са принудени да печатат книги в Китай

Граждански инициативен комитет започна подписка за премахване или намаляване на ДДС върху българските книги и учебници. Основен аргумент е, че България и Дания са единствените страни в Европа, където данъкът за печатните издания е толкова, колкото за всички останали стоки.

 

От инициативния комитет се надяват да внесат подписката в парламента в средата на септември: „Считаме, че високото ДДС на книгите в България е един геноцид над духовността в страната и геноцид над образованието”, коментира Жеко Димитров, организатор на подписката.

 

Книгите и учебниците у нас се облагат с 20% ДДС. В Германия тази ставка е 7%, а във Франция – 5 на сто. Страни като Англия и Полша са освободили издаването на книги от този данък. По данни на асоциация "Българска книга" годишният оборот на издателите на учебници и книги е 140 млн. лева.

 

Според книгоиздателите, ако данъкът бъде намален, това може да се отрази не само на крайните цени, но и да съживи бранша. Иначе, за да спестят от разходи, нашите издатели признават, че печатат луксозните си издания - като детски книжки, пътеводители и готварски книги – в Китай.
 

Исканията за по-ниско ДДС не само за книгите, но и за други стоки се парират вече от няколко поредни правителства. Основната причина за това, според икономисти, е притеснението, че ако се намали данъкът за една стока, ще последват искания за по-ниска ставка и за други.  А държавата разчита основно на ДДС, за да се пълни хазната. Не разполага и с достатъчно административен капацитет, за да следи, кой има правото да плаща по-ниското ДДС и кой се възползва от ситуацията, за да заобиколи закона. Експертите допълват още, че полза за потребителите би имало ако се намали данъкът за всички стоки, а не ако се правят отстъпки за един или друг бранш.

 

Гледайте видеото, за да научите повече по темата.