Кризата е виновна, но не е единствената причина, смятат специалистите

През 2012 г. в България беше поставен антирекорд по ниска раждаемост – надминахме дори следвоенната 1945 г.

 

Статистическата служба на ЕС отчете спад в показателя в цяла Европа. Раждаемостта се мери с т.нар. тотален коефициент на плодовитост, или среден брой живи деца, които може да роди една жена в периода, в който го позволява физиологията.

 

Според доклада на „Евростат” Европейският съюз е изправен пред „бебе-рецесия”. От страните членки единствено в Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швейцария има положителна тенденция в раждаемостта. Останалите 22 държави отчитат спад. За сравнение коефициентът на плодовитост в Ирландия е 2,03, а в България е 1,51. Най-малко бебета се раждат в Унгария. Коефициентът там е 1,23.

 

Основната причина нивото на раждаемостта в Европа да се връща към най-ниските си нива е започналата през 2008 година икономическа криза. Ниските заплати и високата безработица демотивират младите хора да стават родители.

 

Националната статистика у нас отчита ясно спада на раждаемостта. През 2009 година у нас са се родили около 80 000 бебета. През 2010 г. са с близо 5 000 по-малко, а през 2012 наброяват около 69 000.

 

Най-високият коефициент на плодовитост у нас е в Сливен – 2,07, а най-ниският е в Смолян – 1,16. В София град е 1,26, в Пловдив – 1,53, а в Стара Загора – 1,72.

 

„В сравнение с 2009 – 2010 г. определено има спад в раждаемостта”, каза пред Нова ТВ д-р Валентина Григорова, началник на родилно отделение в болница „Св. София” и зам.-директор на Първа АГ болница в столицата. „През 2009 г. в нашата болница имаше 4 485 раждания. Тази година те ще са максимум 3 600. Спадът при нас не е много рязък, но общо в цялата страна има голям спад”, допълни тя.

 

По думите на специалиста причините за него винаги са комплексни. Кризата възпира младите хора да се решат на тази стъпка. Хората с образование, с някакъв статут смятат, че са длъжни да дадат на децата си този статут. В същото време възрастта, на която жените се решават да станат за първи път майки, зависи от социалния статус. Жените с по-висок образователен ценз раждат много по-късно.

 

Друга причина е и желанието на майките да имат стабилна професия, за да са в състояние сами да отглеждат децата си, защото статистиката показва, че до десетата година от брака две трети от семействата се развеждат.

 

Повече по темата гледайте във видеото.