Агенцията за закрила на детето наложи две глоби по случая с абортиралите момичета от дома в Севлиево

Наказания по случая с аборти на момичета от дом за деца лишени от родителски грижи наложи Агенцията за закрила на детето, след като провери случая. Става дума за дома в град Севлиево. Директорът на дома не е уведомил незабавно Службата за закрила на детето и ще трябва да плати глоба от 1000 лева. 2000 лева санкция е наложена на акушер-гинеколожката, извършила абортите. 


Абортиралите момичета са на 16 и 17 години. Едното от тях отново е бременно. В дома  живее и момиче което вече е родило, а детето му е настанено в друг дом. 


На въпрос колко са забременелите момичета през последните две години, директорът на дома за деца „Велика и Георги Ченчеви” Ренета Димитрова отказа да коментира, като обясни, че няма право да съобщава такава информация.


Директор Димитрова твърди, че няма умисъл в това че не е информирала компетентните институции за забременелите и по-късно абортирали момичета, но така и не стана ясно защо не го е направила. 


„Не съм го направила нарочно, не съм го направила, за да прикрия нещо. Няма тенденция в това нещо”, категорична бе тя.


По думите на Ренета Димитрова с децата в дома постоянно се работи, но няма как да им бъде забранено да излизат, нито пък да общуват с хора извън институцията.  


„Достатъчно работим с тях, достатъчно обясняваме рисковете от ранно забременяване, съответно предпазване от бременност, но децата са на свободен режим. Ние няма как да ограничим техните контакти, поне сме го направили до минимум”, допълни директорът.


Повече по темата ще намерите във видеото.


Репортер: Йовка Драгонова