Изложбата остава 3 месеца в София, след това се излага в Пловдив и Стара Загора

Мащабна изложба, посветена на 110 години от рождението на Златю Бояджиев, се открива тази седмица в Софийската градска галерия. Тя показва творческите търсения и на други двама художници и приятели на Златю Бояджиев - Васил Бараков и Давид Перец. Експозицията остава три месеца в София, след това ще бъде показана в Пловдив и Стара Загора.


В началото на творческия си път Златю Бояджиев, Васил Бараков и Давид Перец, които наричат "Бараците" -  тръгват в обща посока. По-късно всеки намира своя личен стил, но приятелството им се запазва до края. 


„Тримата се запознават  в различни години в Пловдив. Минават заедно в рисуването на табели, ще следват заедно в Художествената академия, ще делят заедно една обща квартира. Всеки посетител, като се позагледа, ще види колко близо вървят в началото и разбира се, постепенно всеки от тях ще премине към различни художествени търсения в изкуството, обясни директорът на Софийска градска галерия Аделина Филева.


След време Бараков дава началото на индустриалния пейзаж в нашето изкуство, а Перец от портрета минава към абстракциоинизма. 

 
„За Златю Бояджиев знаем, че след тежкия удар и парализата, която получава на дясната си страна, художникът е принуден наново да започне да рисува, наново да се учи да прави стъпките на творец. Той успява да постигне един невероятен стил. Изкуството и на тримата е едно огромно богатство за българското изкуство, допълни Аделина Филева.


Експозицията е съвместен проект на Софийската и Пловдивската галерии, както и на други 14 от цялата страна. В нея се показват картини и от частните колекции на Светлин Русев, Боян Папазов, Организация „Шалом”. 
 

Повече гледайте във видеото.