Романът на Джордж Оруел звучи все по-актуално, твърдят учител по литература

За поколението на социалните мрежи технологията, описана в романа на Джордж Оруел “1984”, е добре позната. С покупката на първия смартфон „Биг Брадър” вече не само те наблюдава, а буквално си живее в джоба ти.

 

Сега, след разкритията за опитите на тайните служби в САЩ за масово следене на комуникациите, учители по литература твърдят, че кошмарната визия на Оруел за едно тоталитарно общество е много по-актуална днес, отколкото когато самите те са били в гимназията, пише в коментарен материал американското издание „All Alabama”.

 

Така или иначе, факт е, че продажбите на романа са се увеличили, откакто се разбра за мащабната програма за подслушване на Националната агенция за сигурност.

 

Скандалът около действията на американските специални служби в електронното пространство се разрази след разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. Течът на информация за програмите за следене на телефонни разговори и интернет данните разтърсиха службите за сигурност на САЩ. Разкритията се появиха в публикации на вестниците „Вашингтон пост” и „Гардиън”, а установилият се в Хонконг Сноудън обяви, че той е източникът на информацията за секретната програма с кодово название „Призма”.