Над 360 частни домове вече изгоряха

Двама души загинаха, а близо 40 хиляди бяха евакуирани заради голям горски пожар край град Колорадо Спрингс в Съединените щати. Пожарникарите са подпомагани от армията в опитите си да не допуснат огъня в самия град. 

 

Властите определиха пожара като най-разрушителния в историята на щата Колорадо и обявиха, че нито една страна на огнения фронт не е овладяна.

 

Гъст дим покрива района около Колорадо Спрингс. Изпепелени са 60 квадратни километра северно от града. Над 360 частни домове вече изгоряха. Повечето от тях са скъпи къщи, разположени в големи имоти и се очаква стойността на материалните щети да е голяма. 

 

Над 500 пожарникари, самолети и хеликоптери участват в гасенето на пламъците. Първите две жертви на пожара са изгорели край дома си в гориста местност. Много от евакуираните жители на предградията имаха по-малко от час, за да напуснат къщите си. Някои вече знаят, че домовете им са изгорели до основи.

 

Част от евакуираните живеят на паркингите на няколко супермаркета и се надяват да не открият домовете си в списъка с разрушенията, издаван от властите. 

 

Времето не помага на огнеборците. През изминалия ден температурата беше 32 градуса и духаше непрестанен вятър. Днес се очаква кратка гръмотевична буря, което не е добра новина поради опасност светкавиците да подпалят нови огнища на пожара.