24 организации обявиха в медиите, че нямат място на разговорите с министър-председателя

И днес се очакват протести срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и срещу правителството.


След демонстрациите на недоволство в редица градове на страната, премиерът Пламен Орешарски покани неправителствени организации и представители на протестиращите в Министерския съвет. Разговорите трябва да започнат след по-малко от час. Все още обаче няма яснота кой ще се включи в розговорите с премиера.


Припомняме, че през уикенда Орешарски покани на среща организациите, които се обявиха в декларация против избора на Делян Пеевски, да дойдат днес в 14:00 часа, за да обсъдят проблема.


24 организации изпратиха съобщение до медиите към 13:00 часа, в което обявиха категорично, че те нямат място на разговорите с Пламен Орешарски, защото техните искания са ясни. Те настояват за прегласуване на решението за назначаване на Пеевски и за избор на нов председател на ДАНС.


Гражданите, организирани от Фейсбук, от друга страна обявяват като лично мнение на различните хора, включени в мрежата, че няма да дойдат на срещата.

 

„Очаквам от парламентарно представените политически партии до четвъртък да консолидират позиции и да дойдат с ясни позиции в президентството – ще има ли оставки, на кого, оттук нататък какво ще се прави в парламента, кои са законите, защото хората казаха много ясно: "Искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат и да не ни лъжат". Толкова е просто. Разбира се, аз не съм упълномощен по Конституция и не бих поставил въпроса в момента за оставка, но считам, че е морален жест на всеки да прецени – на политически лидери, на министри, на министър-председатели и т.н. Отново казвам – изходът от политическата ситуация е само и едниствено в общите усилия на всички. Моята позиция е ясна – аз оттеглих доверието си към правителството”, заяви президентът Росен Плевнелиев.


Повече по темата гледайте във видеото.